Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Arap Dili ve Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Doğu Batı Öğrenci Topluluğu organizasyonu ile “18 Aralık Dünya Arapça Günü” dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Gazi Konser Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Arap Dili ve Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özay, Doğu Batı Öğrenci Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Etkinlik programı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız'ın açılış konuşması ile başladı. Rektörümüz açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bugün Üniversitemiz Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Arapça Günü'nü kutlamaktadır. Üniversitemiz ve birçok üniversitesinin bugünü kutlaması, ülkemizin son zamanlarda Arap diline olan ilgisinin gelişiminin boyutunu yansıtmaktadır. Bildiğiniz gibi, Arap ülkeleriyle ortak tarihimiz sayesinde Türkiye'de Arapça öğrenmenin kökenleri çok eski yıllara dayanmaktadır.
Geçmişte Türkiye’de Arap dilinin sadece din dili olarak kabul edilmesi, Kur'an ve Hadis'i anlama ile ilgili müfredatlarla sınırlı olduğu için, Arap dilinin öğrenilmesine yardımcı olacak eğitim materyallerinin eksikliğine neden olmuştur. Ancak Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki kültürel ve ticari gelişmeler bu kavramın değişmesine yol açmıştır. Türk şirketleri, özellikle Arapların Türkiye'deki turizme olan ilgisi ve Arap ticaretinin Türkiye'den ithalat yapma eğiliminin yanı sıra, iç savaşlar ve içlerindeki kötü ekonomik koşullar nedeniyle komşu bölgelerden topraklarımıza insan akını sonrasında iyi derecede Arapça bilenlere ihtiyaç duyulmaktadır." Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, öğrencilere, Arapçalarını geliştirmek için kendilerine sunulan tüm fırsatlardan yararlanmaları önerisinde bulunarak, öğrenme kaynakları ve araçlarının benzeri görülmemiş bir şekilde kullanılabilir hale geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini bu kutlamanın oluşmasında emeği geçen herkese, güzel sanatlar konusunda uzmanlaşmış Ulus İlk Meclis İmam Hatip Lisesi öğrencilerine teşekkür ederek tamamladı.
Daha sonra program, “Dünyanın En Kötü Çevirmeni” adlı tiyatro oyunu, şiir okunması, Arapça koro ve solo şarkılar, “Arapçanın Zaman Yolculuğu” adlı tiyatro oyunu ve Arapça Rap şarkıların seslendirilmesi ile devam etti.
Arap Dili ve Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özay da kapanış konuşmasında, Unesco’nun 18 Aralık 2012'de ilk kez Dünya Arapça Günü ilan etmesiyle Arapçanın, Birleşmiş Milletler’in özel bir gün adadığı İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince ve Rusçadan sonra beş uluslararası dil arasına girdiğini hatırlatarak, “BM nezdinde kabul edilen 6. resmi dil olan Arapça, günümüzde 60’dan fazla ülkede yaklaşık 422 milyon insanın konuştuğu 5. büyük dildir” dedi.
Doç. Dr. İbrahim Özay, topluluğun son toplantısında Dünya Arapça gününü tematik olarak kutlama kararı aldıklarını belirterek, bu yılın temasının Arapça’nın lehçeleri olduğunu söyledi. Özay, “Amacımız Fasih Arapça’nın yanında, Arapçanın günlük dilde kullanılan lehçelerine dikkat çekmektir. Bu yıl Ulus İlk Meclis İmam Hatip Lisesi Güzel Sanatlar bölümü öğrencileri de bizimle bu sahneyi paylaştı. Bu vesile ile düzenlediğimiz etkinliğimizde katkı veren herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Program, Doğu Batı Öğrenci Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin’in kapanış konuşması, Ulus İlk Meclis İmam Hatip Lisesi öğrencilerine ve programda emeği geçenlere teşekkür belgesi verilmesi ve günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.
Gazi’nin Çocukları Anıtkabir’de…
Üniversitemiz Eşli Dans Sporları Topluluğu Üyemiz Ceyda Girit Milli Sporcu Olmaya Hak Kazanmıştır
"Gazi Üniversitesi Ailesine Hoş Geldiniz" Programı Gerçekleştirildi.
Üniversitemizde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Etkinliği Gerçekleştirildi
Üniversitemize Yeni Kayıt Yaptıran Öğrencilerimize Yönelik Ankara Kültür Gezisi Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.