Cemal Safi "Söyleşi ve Şiir Dinletisi"
10 Mart 2016 | 09:22

 

Gazi Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü ve Kitap Bankosu tarafından 23 Şubat 2016 tarihinde, Şair Cemal SAFİ ile “Şiir Dinletisi” gerçekleştirildi.

1938 Samsun doğumlu olan Şairimiz,  ilk ve orta öğrenimini Samsun Sanat Okulu’nda tamamladıktan sonra şiir çalışmalarına daha çok ağırlık verdi. İlk şiirlerini Orhan GENCEBAY’a veren Cemal SAFİ, 1990 yılında bir müzikli şiir kaseti çıkardı.

 

Yıldızlara baktırdım fallara çıkmıyorsun 
Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa 
Pencereden bakmıyor yollara çıkmıyorsun 
Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa

 

Dizeleriyle, Türkiye gündemine yerleşen Cemal SAFİ, 1990 yılında güftesini yaptığı “Rüyalarım Olmasa” ve ardından yine 1991 yılında,

 

Gözlerim uykuyla barıştı sanma 
Sen gittin gideli dargın sayılır 
Ben de bir zamanlar sevildim ama 
Seninki düpedüz vurgun sayılır

 

Dizeleriyle de başlayan, “VURGUN” adlı şiirleriyle de üst üste iki yıl “Yılın Şairi” ödülünü aldı.

 

Bugüne kadar sadece kırk adedinin Orhan GENCEBAY tarafından, yüzelliye yakını ise değişik bestekarlarca güfteleri bestelenen Cemal SAFİ, defalarca Hürriyet’in Altın Kelebek, Milliyet’in “Yılın En Sevilen Şarkı Sözleri” ödüllerini  almıştır. Tek Hece – Aşk Şiirleri ile tanınan şairimizin şiirleri İtalyanca, Rumence ve Arnavutça’ya çevrilmiştir. Halen evli ve üç çocuk babası olan Cemal SAFİ, şiirlerini, Vurgun (1978), Sende Kalmış (2000) ve Kıyamete Kırk Kala (2002) adlı kitaplarında toplamıştır.

 

  

 

Sunuculuğunu Gazi Üniversitesi Radyo Gazi Program Yapımcısı Ezgi AÇIKALIN’ın üstlendiği dinletimizde, Cemal SAFİ, şiirleri ve anılarıyla kendilerini dinlemeye gelen izleyicileriyle sohbet havasında geçen programında kendine has üslubuyla unutulmaz özsözlerinden bir demet de sunum gerçekleştirdi.

“Hep seven suçlu, sevilen mutlu oluyorsa bu hayatta; sevmiyorum artık, bizi de seven çıkar nasılsa.” Sözleriyle duygu yoğunluğunu vefasız ve karşılıksız sevgi  üzerinde yoğunlaştıran şairimiz, “gelen bir şey katmaz artık bana, giden de hiçbir şey eksiltmez; gel ya da gelme sevgili, artık hiçbir şey farketmez,” dizeleriyle de umutsuz aşkın her daim var olduğunu ama sevmekten de vazgeçilemediğini ima etmeye çalışmıştır.

Programın sonunda günün anısına Cemal SAFİ’ye bir hatıra plaketi takdim edildikten sonra sevenleriyle Kitap Bankosu Otobüsü’nde buluşup, kitaplarını imzaladı.

 

background image