Beslenme Birimi

 

SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI BESLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON VE POLİTİKASI

Gazi Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak yürütülen toplu beslenme birimimiz, gıdanın maddi değerinden çok insan sağlığına önem veren bir birimdir.7 ayrı mutfakta yaklaşık 13.000 öğrenci ve çalışana yemek hizmeti verilmektedir. Bu hizmet toplam biri Şube Müdürü olmak üzere 5 diyetisyen ve 6 Gıda Mühendisi ile verilmektedir. Her mutfağımızın başında bir diyetisyen/gıda mühendisi bulunmakta ve ayrıca merkezde de 2 diyetisyen 1 gıda mühendisi görev yapmaktadır. Mutfak çalışanlarımız ise toplam 196 kişi olup, tümünün meslekleriyle ilgili sertifika veya yeterlilik belgeleri mevcuttur.

BESLENME BİRİMİ POLİTİKAMIZ

Birim olarak kurum politikamız, öncelikle sunulan yemek hizmetinde, yeterli ve dengeli beslenmeyi baz almaktadır. Bu doğrultuda, yemek menülerimiz, birimimiz merkez diyetisyenleri /gıda mühendisi tarafından, müşteri memnuniyeti ve öğrencilerimizin besin öğeleri ve enerji ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ve kalori ihtiyaçları özenle belirlenerek aylık olarak hazırlanmaktadır. Yemeklerin hazırlanmasında ihtiyaç duyulan hammadde ve malzemeler, hazırlanmış olan bu menülere göre belirlenmektedir.

MALZEME ALDIĞIMIZ FİRMALAR

Alımlar, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Satın alma birimi tarafından ağırlıklı olarak ihale ve doğrudan temin yoluyla, teknik şartnameler kullanılarak yapılmaktadır. Teknik şartnameler gıda mühendisi/diyetisyenler tarafından 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Tebliğlerine, Gıda Mevzuatlarına, TSE standartlarına ve ilgili diğer yönetmeliklere göre hazırlamakta ve sürekli revize edilmektedir. Hammadde alınan firmalarda, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Standardı ve HACCP(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) gıda güvenliği sisteminin uygulanıyor olması ve ürünlerde T.C Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Gıda Üretim İzni aranmaktadır. Ayrıca tedarikçi firmalar hijyen ve ürün güvenliği açısından, Muayene ve Satın alma Komisyon üyelerimiz tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Özellikle tatlı-börek-yumurta-helva alımlarından önce firmalar gezilmekte ve habersiz yapılan bu denetimlerde, glikoz şurubu, margarin kalitesi, yumurtaların seri numaraları, temizliği, hijyen ve sanitasyon v.b durumlarına dikkat edilerek tutanaklar / değerlendirme formları hazırlanmakta ve malzeme alımlarına bu doğrultuda karar verilmektedir. Et ve tavuk etini helal gıda sertifikasına sahip firmalardan almaktayız. Kırmızı etlerimizi, kemiksiz ve karkas şeklinde Niğde Açık Cezaevi’nden, tavuk etimizi ET-PA Gıda’dan, tereyağ ve yumurtalarımız ile süt ve süt ürünlerini de Kalecik Açık Cezaevi’nden, etler için hayvanların küpe numaralarının olduğu belgeler ile, tavuk için araç dezenfeksiyon raporları ile ve yumurtalar-tereyağı-süt ve süt ürünleri içinde teknik şartnamelere uygunluk durumları öncelikle Muayene Komisyonumuzun yapmış olduğu duyusal ve fiziksel analizlerle belirlenerek alınmaktadır.

MALZEME KABUL TEKNİKLERİMİZ

Malzeme kabullerinde birinci derecede baz aldığımız teknik şartnamelerimizde, alacağımız ürünlerin hem kabulüyle birlikte hem de dönem dönem ayrıntılı olarak mikrobiyolojik/kimyasal analizleri istenmektedir. Yapılacak analizler için gıda malzemeleri, tarafsız laboratuarlara götürülmekte ve analiz sonuçlarına göre değerlendirme yapılmaktadır. Malzeme kabullerinde, Muayene Kabul Komisyonu’nda mutlaka diyetisyen/gıda mühendisimiz bulunmaktadır. Tüm malzemeler tek tek muayene edilerek, teknik şartnamelere uygunluğu kontrol edildikten sonra kabul edilmektedir.

İŞLETME KAYIT BELGELERİ

Yemeklerimiz, mutfaklarımızda, konularında deneyimli diyetisyenlerimiz/gıda mühendislerimiz gözetiminde, standart yemek gramajlarına uygun olarak aynı standart ve kalitede pişirilmektedir. Her mutfağımızda, bağlı olduğu ilçenin Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınmış İşletme Kayıt Belgesi bulunmaktadır. Pişirilen her kap yemekten, şahit numune alınmakta ve 72 saat saklanmaktadır.

BİRİMLERİN İLAÇLANMASI

Mutfak ve yemekhanelerimizde, her 15 günde bir, düzenli olarak, hizmet ve yeterlilik belgeleri olan bir firmanın sertifikalı elemanları tarafından ilaçlama hizmeti verilmektedir. Arıtma sistemi -baskül-asansör ve mutfak malzemeleri bakımları da, her ay düzenli olarak yetkili firmalar tarafından yapılmaktadır.

ATIK YAĞLAR

Yemeklerimizden sızdırdığımız ya da kullanmış olduğumuz kızartmalardan kalan sıvı yağlarımız, Bitkisel Atık Yağların Yönetmeliği’ne göre,  sözleşme yaptığımız sertifikalı firmalar tarafından mutfaklarımızdan, belirli dönemlerde alınmakta ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen formlarla da firmanın takip edilebilirliği sağlanmaktadır.

ARTAN YEMEKLERİN HAYVAN BARINAKLARINA VERİLMESİ

Yemekler, sayı kontrollü olarak çıkarılmış olsa bile bazen çeşitli nedenlerle artmaktadır. Bu gibi durumlarda da, ilçe hayvan barınaklarına haber verilmekte ve kontrollü-tutanaklı bir şekilde yemeklerin hayvan barınaklarına gönderilmesi sağlanmaktadır.

YEMEKLERDE KULLANDIĞIMIZ YAĞLAR

Yemeklerin hazırlanmasında kullanmış olduğumuz malzemeler,1.sınıf malzemeler olup, özenle, dikkatle ve titizlikle alınmaktadır.2013 yılı itibariyle yemeklerde margarin kullanımını bırakmış olup, zeytinyağ-ayçiçek yağı/tereyağı kullanımına ağırlık vermiş durumdayız.

MİSYONUMUZ

Satın almadan servise kadar geçen depolama, hazırlama, pişirme ve diğer işlemleri kapsayan ürün kontrolü, üretim ve servis alanındaki hijyen, personel eğitimi vb konular, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Beslenme Şube Müdürlüğü’nün, hizmet ve kalite güvencesinden asla ödün vermediği ve vermeyeceği misyonudur.